Alt om nisseøl

Hvad er en nisseøl?

For mig tager historien om nisseøl sit udgangspunkt i, da jeg som barn første gang smagte en KB.

Sådan tror jeg i øvrigt, historien er for rigtig mange danskere.

Om der stod KB Juleøl, eller det var en af dem med et billede af Kong Christian den 4. på, kan jeg ikke huske, men efter sigende er der heller ingen forskel på de to versioner af KB.

Nisseøl = mørkt hvidtøl?

Nisseøl og mørkt hvidtøl går ofte hånd i hånd.

Faktisk er der i mange tilfælde ingen forskel på den mørke hvidtøl et bryggeri sælger fra februar til oktober, og de nisseøl der sælges fra november til januar i forbindelse med julen.

Som nævnt ovenfor er der f.eks. ingen forskel på en almindelig KB og en KB Juleøl, som den hedder, bortset fra etikettens udseende.

Hvad indeholder en nisseøl?

Det af hænger af bryghuset, hvordan en nisseøl præcist laves.

F.eks. tilsætter Ceres ekstra sukker i deres juleudgave af hvidtøllet, for at give den ekstra sødme.

I en KB er der fyret op under både karamelmalt og chokolademalt og dens sødme kommer af at gæringen stoppes tidligere end ved almindeligt øl.

Det betyder at sukkeret ikke når at blive til alkohol – eller i hvert fald er det kun en lille del der bliver det.

Derudover tilsættes mere sukker før øllet tappes.

Nisseøl til risengrøden

Mange nyder at drikke en nisseøl til risengrøden.

Det gør jeg ikke.

Men det er kun fordi jeg synes risengrød er lidt klammo.

Så er jeg straks mere til at nyde en nisseøl til et stykke højt belagt smørrebrød, men jeg indrømmer også gerne, at jeg sagtens kan finde på at drikke en nisseøl bare fordi…

Målet er at smage alle nisseøl

Takket være denne hjemmeside, får jeg nu smagt alle de forskellige nisseøl, jeg overhovedet kommer i nærheden af.

Både i og udenfor højsæsonen, som jo er julen.

Og jeg kommer til at gennemgå dem alle sammen her.

Du finder ølarkivet lige her >>