
For et par uger siden satte jeg – og et par gode venner – mig for at smage mig igennem Thisted Bryghus’ øljulekalender, og det er cirka lige så tosset, som det lyder.
Det skete i forbindelse med vores lille gruppe kaldet Team Healthy Living.
I juleoplysningens tjeneste får du her vurderingerne fra mig og Øyvind, samt udvalgte vurderinger fra HH, da han tog en pause i midten af smagningen.
Alle øl får point fra 0 til 6
For at skabe overblik og ikke ende i “den smager godt” og “den smager ikke godt” osv., så kom vi frem til en fin karakterskala.
Vi bemærker i øvrigt dette:
Team Healthy Living tilstræber en seriøs og gennemgående vurdering af Thisted Bryghus’ øljulekalender. Vores medlemmer benytter et standardiseret skema for vurdering af de forskellige øl og brygtyper.
Team Healthy Livings karakterskala
0 Fy for helvede!
1 Hældes ud/Hadegave
2 Kan drikkes hvis der ikke er andet/Går an i mangel af bedre
3 OK
4 Absolut godkendt/Købes igen
5 Ølgave
6 Kjempebra!/Fuck yeah/SCHWIIIIING
Og allerede her vil den opmærksomme læser se, at vi har en nordmand i vor gruppe, men det skal ikke ligge ham til last.
1. december – Christmas Bock – 7%
En undergæret juleøl med et pænt spark, da den ringer ind med en alkoholprocent på hele 7.
Juryen aka alle medlemmer af Team Healthy Living fandt denne øl fantastisk og gav alle tre karakteren 5, som jo betyder, at den vil være en flot ølgave at give, skulle du stå med det behov.
2. december – Brügge – 7,5%
Denne øl befinder sig i kategorien Belgisk Blonde, er tillige økologisk og med sine 7,5% kan den give dig en lussing, hvis du ikke tager dine forholdsregler.
En lys, gylden og endda ufiltreret blonde, som også mønstrer blomsteraroma og trappistgær.
Ifølge bryghuset egner den sig til gris og fjerkræ, men da vi var i færd med at indtage smørrebrød, så bongede Brügge’n ikke ud med topkarakterer. Øyvind gav den flotte 4, HH startede med 2, men endte efter moden overvejelse – ligesom undertegnede – på 3.
Så en øl på middel eller lige en my over.
3. december – Boston APA – 5,8%
Navnet antyder amerikanisme og APA står da også for American Pale Ale.
Brygget med tre amerikanske humletyper
- Chinook
- Amarillo
- Simcoe
Smagssanserne bombarderes med både citrus, grape, harpiks, orangeblomster og som om at det ikke skulle være nok, så har den også en afsluttende bitterhed og en alkoholprocent på 5,8.
Anbefales af Thisted Bryghus til bl.a. frokostretter og krydret orientalsk mad.
Jeg er ekstremt selektiv, når det kommer til pale ales, og Boston APA kom ikke godt igennem mit filter, hvor jeg endte på karakteren 2, HH havde den lidt højere med middelkarakteren 3 og Øyvind mente sågar, at den var absolut godkendt og gav den 4.
4. december – Øko Thy Classic – 4,6%
Bag låge nummer 4 gemmer sig en wiener øl, som er mørk og har en rund og fyldig smag. Med 4,6% ligger den styrkemæssigt som en alm. dansk pilsner og svarer til en genstand.
Ifølge bryghusets hjemmeside, passer den til både frokost og varm mad.
Denne gang var det Øyvind, som endte på et 2-tal og dermed kun ville indtage den i mangel af bedre. HH og jeg selv endte begge på 4, og kan dermed finde på at købe den igen (men vi skal nok ikke servere den for Øyvind).
5. december – Gent – 6,5%
Ligesom med Brügge’n er vi et smut i Belgien.
Denne gang hedder øllen Gent, den bonger ud med en alkoholprocent på 6,5, og den er en såkaldt mørk saison. Nogle kalder det også farmhouse ale.
Bryggeriet har en lidt spøjs måde at beskrive Gent’en på: “en øl der er interessant for den mere eksperimenterende ølentusiast”.
Min tanke er, at når man beskriver en øl sådan, så er det fordi man ikke selv er 100% tilfreds med den.
Anyways: Det blev til tre gange OK med karakteren 3 fra os alle tre.
6. december – Seattle – 6,5%
Det er blevet den 6. december og vi skal en tur til Amerika igen.
Denne gang skal vi til Seattle – en by jeg har det stramt med på grund af deres NFL hold, som bør og skal have stryg hver gang!
Denne øl blander to af mine yndlingssmage: kaffe og stout, og dermed var forventningerne høje.
Seattle egner sig til desserten, især takket være kaffesmagen og med 6,5% er det bestemt ikke en letøl.
Med tre 4-taller var der enighed om at Seattle øllen sagtens kan købes igen og er absolut godkendt.
7. december – ØKO Humle – 5,8%
Luksusversionen af den legendariske ØKO pilsner.
Mere malt, mere humle, mere smag og mere fyldighed end ØKO pilsneren + en alokoholprocent på 5,8.
Men er mere af det hele en god ting?
Her er hvad juryen fandt frem til:
Øyvind gav den 3 ligesom undertegnede, mens HH var pænt oppe at ringe med en stor 5 tal, som Etta Cameron ville have sagt.
8. december – Jule Sten – 8,0%
Jule Sten er en strong ale, hvilket vil sige, at den er stærkt overgæret.
Det betyder også at det er en kraftig fætter, vi har med at gøre.
Faktisk er den helt oppe på 8%.
Jeg gav den 2 og Øyvind var lidt højere med sit 3 tal, mens HH var sendt på himmeltur med Jule Stenen.
For han gav den simpelthen topkarakteren 6.
Sådan er smagsløg jo så forunderlige.
9. december – Julefnug – 5,8%
Julefnug øllen så dagens lys i 1996 og med sine 5,8% sparker den lidt hårdere end en grøn Tuborg, en Hof eller en Odense Pilsner.
Den smager af jul, synes jeg, og det er jo hele – undskyld udtrykket – humlen ved det.
Øyvind og jeg gav den begge 4, hvilket betyder en øl der kan købes igen og er absolut godkendt, mens HH igen lå lidt højere, da han smed 5 efter den.
I alt et ganske højt niveau.
10. december – ØKO Jule Ren – 7,9%
Pas på med den her øl, for du kan få en fuldgod lussing af de 7,9%, den er fuld af.
Jule Ren er en lys bock øl, som smager sødligt af frugt.
Bryggeriet bruger masser af tid på netop denne øl, da den koldlagrer i månedsvis, før den sendes på markedet.
Det er så her HH napper en skrawer, så karaktererne kommer kun fra Øyvind og jeg.
Og vi ligger begge to højt.
Faktisk så højt at vi begge præmierer Jule Ren med en 5’er.
Dén her er et godt valg som ølgave.
11. december – Alm. Classic – 4,6%
Vi havde ØKO Classic allerede 4. december og nu er vi så kommet til den almindelige Classic, som – ligesom ØKO’en – er på 4,6%.
Den her har ifølge bryggeriet selv vundet smagstests i kategorien “Bedste Classic”, så forventningerne var høje.
Og med god fylde kan den drikkes til både frokost og aftensmad.
Øyvind kimede ind med et flot 4-tal, hvor jeg lå en tand lavere med 3.
12. december – Porse Guld – 5,8%
Porse Guld er en favorit blandt øldrikkere siden den kom frem i 1984.
Den laves på håndplukket porse hentet i Nationalpark Thy. Porsen erstatter noget af humlen, hvilket runder smagen.
Øyvind smed 4 efter Porse Guld og vil altså gerne købe den igen, og jeg ramte ølgaveniveauet med en 5’er.
13. december – ØL Spelt – 5,5%
Igen en økologisk øl, og så endda lige til spelt segmentet.
Tør man kalde den en hipster øl?
Vil du drikke den til mad, så lad det ikke være alt for kraftigt.
ØL Spelt ramte helt ved siden af både Øyvind og mig selv, da vi umiddelbart kun vil bruge den som hadegave, altså karakteren 1 fra os begge to.
En virkelig sløj omgang.
14. december – Limfjordsporter – 7,9%
Bryggeriet påstår at Limfjordsporteren kaldes “øllets gentleman” i folkemunde, men det kælenavn har jeg aldrig hørt eller læst blive brugt.
Jeg kendte dog denne bajer i forvejen, men har aldrig skullet give den en karakter som sådan.
Den her øl skulle i øvrigt være god til østers.
Hverken Øyvind eller jeg var synderligt begejstrede for Limfjordsporteren, men det var heller ikke en øl vi hadede.
Faktisk landede vi begge på den bløde midterplacering med karakteren 3.
15. december – Mrs. Brown – 5,0%
Med Mrs. Brown er vi et smut ovre i genren Brown Ale.
Jeg plejer at have et rigtig godt forhold til denne ale type, så mine forventninger var deropad.
Det blev dog hverken en femmer eller en sekser herfra, men en fin firer, da den blev absolut godkendt og jeg har ikke noget imod at købe den igen.
Hvad Øyvind angår så var han i syv sind vedrørende Mrs. Brown.
Jeg kan se at han var omkring både 2 og 4, men endte på 3.
16. december – Julebryg – 7,9%
Julebryggen fra Thy ligner mistænkeligt meget den fantastiske Blålys fra Albani med sin blå halskrave på flasken.
Jeg har personligt Blålys som en klokkeklar 6’er, så spørgsmålet her var naturligvis om denne Julebryg ville nå lige så højt op.
Lad os slå det fast: Thy Julebryg er en god juleøl, men den er desværre ikke nogen Blålys.
Den fik dog et fint 4-tal fra både mig og Øyvind.
17. december – Liege – 4,8%
Så er vi tilbage i Belgien.
Vi har jo tidligere smagt på både Brügge og Gent, men denne øl er med sine 4,8% lige knapt så stærk.
Liege vækkede dog ikke ligefrem varme følelser hos mig og Øyvind for vi kvitterede begge med karakteren 2, så skal den indtages igen, er det fordi, der simpelthen ikke er andet eller bedre øl i nærheden.
18. december – Thy Pilsner – 4,6%
Ahhh – en god gammeldaws pilsner.
Så kan det sgu ikke gå helt galt!
Den brygges efter en gammel opskrift og med kvalitetsråvarer, så vi er på stensikker grund.
Eller er vi?
Jeg gav den 3 og Øyvind var faktisk helt nede på 2 og var i det hele taget ganske uimponeret
19. december – Monterrey – 5,8%
Monterrey er en Steam Beer, så hvad kan overhovedet gå galt?
Jeg har i hvert fald en stor begejstring for Furs Steam Beer.
Nå men, den her øl er super behagelig og ravfarvet.
Og hvor lander vi så?
Øyvind og jeg var helt og aldeles enige.
Et flot 5-tal sender Monterrey helt op på ølgaveniveau.
20. december – Julefred – 5,8%
Sikke et navn til en juleøl: JULEFRED
Modigt og rart på samme tid.
Økologisk, orangegylden og karamelmaltagtig i smagen gør denne øl til en øl, der kunne bruges på julefrokostbordet.
Men både Øyvind og jeg kvitterede med 3, så vi kan nok godt finde en anden øl, vi hellere vil drikke til maden.
21. december – Thy ØKO Pilsner – 4,6%
Denne øl kommer med flere priser i bagagen.
Den har nemlig vundet konkurrencer for “bedste pilsner” adskillige gange.
Denne pilsner var faktisk den første økologiske pilsner på det danske marked, så der er masser af baggrund.
Men kan vi lide den?
Og det er så her HH melder sig på banen igen.
Og han gør det med bravour og en rund 5’er, mens Øyvind lå helt nede på 2.
Der tegner sig et billede af en mand der ikke bryder sig synderligt om pilsnere.
Og mig?
JEG GAV DEN TOPKARAKTER.
Et klokkeklart 6-tal!!!
22. december – Sweet gale – 6,0%
Ifølge bryggeriet selv betyder sweet gale porse, så det sætter jo noget i scene.
Jeg gav i hvert fald Porse Guld 5.
Vidste du i øvrigt, at grunden til at porse var populær i ølbrygning i gamle dage, var at den var billigere end humle, der faktisk var ret dyrt.
Anyways… Sweet Gale er en gylden lagerøl, som skulle være fortrinlig til frokostbordet.
Vi er alle 3 cirka på samme niveau, da Øyvind og jeg begge kvitterede med 3 og HH gav den 4.
23. december – ØL Rug – 6,0%
ØL Rug er i samme serie som ØL Spelt, som vi ikke var ret glade for.
Men altså… Det er jo ikke samme øl.
Det er en rødbrun ale og brygget på rugmalt.
Før vi kommer til karakterne, så tillad mig lige at spørge: Er der overhovedet nogen, der kan lide denne øl?
For vi var alle tre helt enige om at denne øl får karakteren 0, som ledsages af beskrivelsen FY FOR HELVEDE!
24. december – Skt. Nikolaus – 8,2%
JULEAFTEN!
GLÆDELIG JUL!
Så vi skal da have en god øl.
I øljulekalenderen fra Thisted Bryghus er det Skt. Nikolaus.
En stærk fætter på 8,2% og klassificeret som en kraftig belgisk dubbel.
Så vi har bl.a. belgisk malt og masser af krydderier.
Desværre faldt den ikke ligefrem i vores smag.
Øyvind var højest oppe med 3, hvor HH og jeg desværre endte på hadegaveniveau med karakteren 1.
Afsluttende bemærkninger
En lidt sløj afslutning til trods, så er niveauet i denne kalender faktisk rigtig fint. Mange af øllerne ramte et fint midterniveau og det må jo forventes.
Ikke alle øl kan jo være rene vindere i og med, at smag og behag er forskellig.
Til 249,- er det en rigtig fin kalender, og man kommer vidt omkring i smagene og de forskellige øltyper, men det anbefales ikke at pløje sig igennem kalenderen på en dag.
Til gengæld tror jeg, at den er rigtig god, hvis man faktisk tager en øl om dagen og nyder den.